21 Mart 2015 Cumartesi

Camlar Işıldarken Sağlığınızdan Olmayın...!

Cam Eşyaların Temizliğinde Deterjan Kullanmaya Gerek Yok. Su Yeterli…!
Bir önceki yazımızda evimizdeki kimyasal içerik taşıyan temizlik maddelerinin doğal temizlik ürünlerine göre daha ucuz gibi göründüğünü ancak işin aslının öyle olmadığını anlatmaya çalışmıştık.  Evlerde kullandığımız kimyasal içerikli temizlik maddelerini tek tek ele alıp bunların zararlarının ne olduğunu ve önerilerimizi sıralayacağız bu yazı dizimizde.
Cam ve Ayna Temizleyiciler: 
Yani bilinen adı ile camsil’ler. Cam ve ayna temizliğinde kullandığımız camsilleri televizyonlarımızın ekranlarını silmekte de kullanıyoruz.  Silinen yüzeylerde kalan kimyasal kalıntıların,  yüzey sıcaklığının artması ile (televizyon ve bilgisayar ekranlarının açılması) genleşip buharlaşarak soluduğumuz havaya daha çabuk karıştığını hatırlatarak bu kimyasalların neler olduğunu ve sağlığımıza ve çevreye zararlarını inceleyelim.

Cam Temizleme Ürünlerindeki Kimyasal Maddeler: 

Amonyak: Çevreye tahriş gücü yüksek gaz salımı yapar. Sindirim, solunum ve üreme sistemi üzerinde büyük tehlike oluşturur. Duyu organlarını ve cildi tahriş eder.

İzopropil Alkol:  Cam temizleyici ürünlerin içine çözücü, dezenfektan, koruyucu özelliğinden dolayı katılır.  Hızlı kurur, camın üzerinde iz bırakmaz. Yanıcı bir maddedir. Ancak cam temizleyicilerde seyreltilerek kullanıldığı için yanıcı özelliği düşüktür.  Doğada birikmez ve kolay çözünür. Yutulması halinde insan sağlığına zararı vardır.

Noniyonik Sürfaktan: Yağlı yüzeyleri temizleme özelliğinin yüksek olması nedeniyle kullanılır. Seyreltilmemiş halde ise gözleri tahriş eder. Doğada biriktiğine ya da kanserojen olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Zararı doğada çözündükten sonra başlar. Etoksillenmiş alkoller doğada çözündükten sonra zehirli kimyasala dönüşür.  Nonifenol de bu gurupta sayılabilir. Üretim sırasında oluşan 1,4-dioksan kalıntılarını barındırır. Bu kimyasal cilt emilimi ile vücudumuza geçiş yapar. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kanserojen olduğu kesinleşmiştir. İnsanlarda özellikle meme kanserine yol açtığı,  böbrekleri, solunum ve sinir sistemi üzerinde zehirleyici etkisi olduğu düşünülmektedir.

Amfoterik Sürfaktan: Bu, disodyum kokoamfodiasetat olabilir. Hindistancevizi yağından elde edildiği için hidistancevizi asiti olarak da bilinir. Görece zararsız bir kimyasaldır.

Parfüm:  Petrol türevi kokular, alerji, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir; solunum yollarını tahriş edebilir. Parfümün içinde genellikle içinde yüksek miktarda ftalat bulunur. ( Flatat maddesi doğumsal gelişim kusurları, hiperaktivite, kısırlık, erken buluğa girme, astım, obezite ve kansere neden olur.) 

Aqua: Su. Çoğu formülde içeriğinde mineral bulundurmayan distile su kullanılır, çünkü içinde mineral bulunduran normal sular diğer bileşenlerle tepkimeye girebilir. Diğer bileşenleri seyreltmek ve formüldeki izopropil alkolün yanıcılığını denetlemek amacıyla kullanılır.

Propilen Glikol: Çözücü (solvent), dezenfektan, koruyucu. Organik bir alkoldür. Genel olarak zararsız bir kimyasaldır. Kediler ve köpekler için düşük dozlarda da (9 ml/kg) zehirli etki gösterir. Biyobirikimli değildir. Doğada kolayca çözünür. Ancak çözünme sırasında yüksek miktarda oksijen tüketir. Bu nedenle karıştığı su yollarındaki oksijeni tüketerek, oksijen soluyan canlıların azalmasına yol açabilir.

Etanolamin: pH düzenleyici, bağlayıcı ve yenim (korozyon) önleyicidir. Son derece zehirli, yanıcı ve yakıcı bir kimyasaldır. Ciltte kimyasal yanıklara, gözle temasında ise  konjonktivit ve kornea yanığına neden olur. Solunum yoluyla alınması öksürük, nefes darlığı ve boğaz yanmasına; Ağız yolu ile alınması ise  karın ağrısı ve sindirim sistemi yanığına neden olur. Çevre için zehirli bir madde olduğu tahmin edilmektedir. Suda yaşayan canlılar için zehirlidir. Ayrıca, sülfatlı kimyasallarla (sodyum lauril sülfat, sodyum lauril eter sülfat vb. karışması halinde kanser riski için çok tehlikeli sayılan  nitrozaminler ‘in ortaya çıkmasına sebep olur.


Etilen Glikol Monoheksil Eter: Çözücü ve sürfaktan. Yağ ve kir kalıntılarını çözme ve parçalama yeteneği yüksektir. Yağ ve kirin tekrar cam yüzeyine yapışmasına engel olur. İnsan sağlığı için orta şiddette zehirli bir kimyasaldır. Merkezi sinir sistemi, böbrekler ve üreme organları için zehirleyici bir maddedir.  Solunum yoluyla alındığında akciğer ve solunum yollarını tahriş etme olasılığı vardır, astım ve nefes darlığına neden olabilir. Cildi tahriş eder, hassas ciltlerde alerjiye neden olabilir.  Göz ile temasında korneaya zarar verir. Doğada birikmediği ve hızlı çözündüğü için çevre için çok zararlı olduğu söylenemez. 

Yukarıda saydığımız maddelerin hepsi birden aynı üründe bulunmayabilir. Ama genel olarak cam temizleyici ürünlerde bulunan kimyasal maddeler bunlar.
Tamam kullanmayalım ama camları temizleyiciler olmadan nasıl temizleyeceğiz diye soracak olursak eğer çözümü gayet basit. Mikrofiber Cam Silme bezlerini duymayan kaldı mı? 
Sadece su ile temizlik yapan hiç bir kimsayala ihtiyaç duymadan camlarınızı hiçbir iz ve dalga bırakmadan temizleyebilen, üstelik de kurulama ve durulama derdi olmadan bir seferlik silmede bile camlarınızı pırıl pırıl yapan mikrofiber temizlik bezleri ile hala tanışmadınız mı yoksa? Bence hemen tanışın ve keşke daha önce bu kolaylığı yaşasaydım diye hayıflanın....!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder