17 Mart 2015 Salı

Temizlik ürünlerine ne kadar para harcadığınızı hesapladınız mı?

Aile bütçesini hesaplarken mutfak gideri, elektrik gideri, su gideri, ulaşım gideri vb. kalemleri dikkate alırken, bütçemizde önemli bir yer tutan temizlik ürünleri giderini dikkatlerden kaçırırız. Bir değişiklik yapalım ve marketlerin temizlik reyonlarına bir ay içinde kaç kez uğradığınızı ve temizlik ürünlerinin market faturalarındaki toplamını hesaplayalım. Bu kadar olacağı hiç aklınıza gelmezdi. "Parça parça harcanan paraların bu kadar yekun tutacağını tahmin etmemiştim." dediğinizi duyar gibiyim. Bu ürünlerin içeriğindeki sağlığımızı tehdit eden kimyasal maddelerden gelecek yazımızda bahsedeceğiz. Bu yazımızda ucuz gibi görünen temizlik maddelerinin gerçekten ekonomik olup olmadığına bakacağız.

Evlerde Temizlik Maddelerindeki Çeşit Zenginliği 
Evlerde her yüzey için ayrı temizlik maddesi kullanılıyor. Genellikle banyolarda bulundurulan temizlik maddelerine bir bakalım şimdi.  Kaç tane farklı temizlik maddesi var? Fayanslar için,  wc temizliği için, hijyen sağlamak için, yüzeyleri beyazlatmak için kullanılan temizlik maddeleri. Bunlardan sadece bir tanesini ele alalım. Genel temizlik için kullandığınız X marka bir ürünü kaça alıyorsunuz ve bir kutu ürün size ne kadar süre yetiyor? Bir kova suya ne kadar temizlik maddesi ilave ediyorsunuz?

Temizlik Maddelerinin Ortalama Tüketim Süresi
Temizlik şirketlerinin yaptığı pazar araştırmalarında bir kutu temizlik ürününün ortalama bir ay içinde tükendiği görülmekte. Tabii ki temizliği siz yapıyorsanız. Temizliği bir şirkete veya yardımcıya yaptırıyorsanız daha kısa sürede tükenme ihtimali çok fazla. Temizliği kendimiz yapıyor olsak da temizlik maddelerini kullanırken elimizin aza gitmediği bir gerçek.


Konsantre Ürün Kullanma Alışkanlığı
Son zamanlarda doğal temizlik ürünlerini piyasaya sunan firmalar konsantre temizlik ürünlerinin üretimine ağırlık vermeye başladı. Konsantre temizlik ürünlerinde kullanılan çok az bir miktar bile temizlikten istediğiniz sonucu almanızı sağlıyor. Böylece aldığınız bir litrelik temizlik ürünü size aylarca yetebiliyor. Yani ucuz ürünlerden çok daha ekonomik. Bitkisel içerikli olmaları ise cabası.

Zehirli Kimyasallar İçeren Deterjanlar İle Temizlik Delilik Değilse de Cahillik
Kimyasal temizlik maddelerinin kullanıldığı atık su akarlarının boşaltıldığı doğada ot bile bitmediğini biliyoruz. Peki bu ürünlerle kendimizin ve sevdiklerimizin yaşadığı, soluk alıp verdiği evlerimizi nasıl temizleyebiliyoruz? İçildiğinde ölümle sonuçlanacak kadar ağır kimyasallar içeren bir ürünü banyo veya diğer yüzey temizliğinde nasıl kullanabiliyoruz? Banyo yaparken sıcak suyun sağladığı genleşme ile bu kimyasalların solunum yolu ile ciğerlerimize ve oradan tüm organlarımıza dağıldığını bilmek için çok da bilgili olmaya gerek yok. Bu ürünlerle halılarımızı sildikten sonra çocuklarımızın buralarda yuvarlanmasını nasıl içimize sindirebiliyoruz? Duru su ile tekrar siliyoruz dediğinizi duyar gibiyim. Gerçekten tam bir durulama sağlayabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?

Bilinçlenmeyi Kadınlarımız Başlatacak
Kadınlarımızın ev temizlik ürünlerinde kullanılan kimyasal içeriklerin zararlarını öğrenip bu ürünlerin kullanmaktan vazgeçmeleri, çevrelerindeki herkese de bu bilgilerini aktarmaları gerekmektedir. Ki son yıllarda anormal derecede artan kanser hastalıklarının artışına biraz olsun dur diyebilelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder