21 Nisan 2015 Salı

Güneşli Günler Geliyor, UV Işınlarına Dikkat...!


Güneş Alerjisi Nedir?
Güneşli günler geldi çattı. Özlemiştik doğrusu. Ancak güneşle özlemimizi giderirken güneş ışınlarının olumsuz etkilerine karşı önlemlerimizi yeterince alıyor muyuz?
Güneş ışığına mı, UV ışınlarına mı alerji?
D vitamin kaynağı güneş ışınlarına karşı değil, insanoğlunun çevreye verdiği zarar sonucu delinen ve zararlı ışınları süzme görevini yapamayan ozon tabakasından sızan UV ışınlarına karşı tepki gösterir cildimiz. 

UVB: Üstderi tabakası tarafından durdurulur.  Ciltte kızartı görünümüne neden olur.
UVA: Deriye ulaşmak üzere, üst deriyi aşabilir, güneş kaynaklı cilt yaşlanmasına yani "Foto Yaşlanma"ya neden olur.  
Güneş Alerjisi” diye adlandırılan UV ışınlarının cildimize verdiği zararlar nelerdir?

Cilt Kanseri: Uzun ve tekrarlayan güneşe maruz kalma yıllar içinde deri kanserlerine yakalanmamızı tetikler. Her ne kadar vücudumuzun güneş görmeyen bölgelerinde görünse de bu oran oldukça düşüktür. Daha çok derinin güneşe maruz kalan açık alanlarında sıklıkla görülmesi güneş ışınlarının deri kanserlerindeki etkisini göstermektedir. Yeni ortaya çıkan ben veya lekeler varsa, hele de gün geçtikçe leke veya benin büyüdüğünü hissediyorsanız gecikmeden cildiye doktoruna başvurmanız gerekir.
Güneş Yanıkları: Güneş ışınlarının direk olarak indiği saatlerde güneşlenme sonrası görülen, yanığın derecesine göre bazen baş ağrısı, bulantı ve halsizliğe neden olabilen ağır güneş yanıklarında doktora başvurulmalıdır. Yanıklar hafif ise serin bir yerde dinlenmeye geçilmeli ve sık sık soğuk su ile duş alınmalıdır. Hafif güneş yanığı vak'alarında goldensun aynısafa kremini öneririm. Hem acınızı hızla dindirecek hem de hücre yenileme özelliği ile yanıklarınızın çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır. Her güneşlenme sonrasında cildinize aynısafa kremini uygulamanız kuruyan cildinizi nemlendirecek ve gerilme hissini sona erdirecektir.   
Güneş Alerjisi: Vücudumuzun güneş gören yerlerinde oluşan güneşin UV ışınlarına karşı gösterdiği reaksiyon ciltte döküntü, kaşıntı, kızarıklık, minik sivilce ve içerisinde su toplanması şeklinde kendisini gösterir.
Güneş Lekeleri: Genel sağlık açısından tehlikeli olmasa da görünüm olarak kişiyi rahatsız eden kahverengi lekeler de güneş ışınlarına cildimizin gösterdiği tepkilerdendir. Bu lekelerin koyuluğu kış aylarında biraz daha açılabilir ancak tam olarak geçmesi için birtakım yardımcı ürünler kullanmak gerekir. Cilt lekelerini açıcı özelliği olan Lenkosen krem işinize yarayacaktır.
Deri Yaşlanması: Derimizin yıllar içinde doğal olarak yaşlanma sürecini güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı önlem alınmaması hızlandırır.  Her yaz tatili sonrasında cildi lekelenmiş, kırışmış, tatilde cildi biraz daha yaşlanmış insanlar görmek mümkün.

Güneşin zararlı etkilerinden kendimizi nasıl koruruz? 
  • Özellikle çocuklar ve hassas, açık tenli bir cilt tipine sahip olanların güneş koruyucu kremler olmadan sokağa çıkmamaları gerekiyor. Güneş koruma ürünlerinde yüksek koruma faktörlü ürünler tercih edilmeli ve gün içinde ürün en az iki kere uygulanmalıdır.
  • Gün içinde 11:00 – 16:00 saatleri arasında güneş ışınlarından uzak durulmalıdır. Eğer ille de sokağa çıkmak zorunda isek mümkün olduğunca açık renkli ve bol giysileri tercih etmeliyiz.
  • Güneş gözlüğünüz ultroviyole ışınlarını süzebilen gözlüklerden olmalı. Bu ışınlar gözlerinizde katarakt ve göz hasarlarına neden olur.  
  • Güneş koruyucunuz kolay uygulanabilen, uzun süre etkinliğini devam ettiren ve UvA, UvB ışınlarına karşı korumalı ve en önemlisi içinde paraben gibi zararlı içerikler olmamalıdır. 
  • Güneş koruyucuları güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce sürülmesi ve gün içinde en az iki kez yenilenmelidir. Yüzme, duş alma, terleme sonrasında güneş koruyucu tekrar uygulanmalıdır.
Türk halkı olarak güneş koruyucularını sadece tatile çıkarken alma gibi bir alışkanlığımız var. Bu nedenle yaz tatili yapılan aylarda güneş koruyucuların satışında patlama yaşanır. Güneş kremleri sadece tatilde güneşlenirken değil, yaz ve kış aylarında günlük olarak kullanılan ve sürülmesi alışkanlık haline getirilen kremlerden olmalıdır.
Ayrıca yüz ve vücut güneş koruma kremlerinin ayrı ayrı kullanılması gereklidir. Yüz için kullanılan güneş koruyucularda anti-aging özelliğinin olmasına dikkat edilmelidir.
Clinians 30 faktörlü güneş koruma kremi ve 50 faktörlü güneşkoruma sütü bu açıdan bir hayli üstün özelliklere sahip.

1- Clinians, ürünlerinin tümünü formül olarak Avrupa Ürün Tavsiyelerine uyarlayarak tüketici sağlığını korumayı tercih etmektedir. 

Avrupa Sağlık Komisyonunun kararında güneş koruma ürünleri aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.

Koruyucu bir güneş ürününün özellikleri: 
  • SPF değeri 6 veya 6 dan büyük olanlar koruma amaçlı,
  • SPF değeri 6 veya 6 dan küçük olanlar koruma amaçlı değil sadece bronzlaşma amaçlı kullanılır. 
  • UVB ve UVA'ye karşı koruma sağlandığını ifade eden resmi sembol oluşturulmuştur. 
  • UVA koruması UVB korumasının 1/3'ü veya daha fazlasına eşittir.
  • Koruma Faktörü: SPF değeri 4 koruma kategorisi ve sadece 8 rakam kullanılarak ifade edilir.
  1. 6/10        : Düşük
  2. 15/20/25 : Orta
  3. 30/50      : Yüksek
  4. 50 +        : Çok yüksek

2- Yeterli korumayı sağlamak için en yeni nesil UVA ve UVB filtreleri olan Fotostabil ve Termostabil kullanılmaktadır.
3- Su geçirmez olması nedeniyle koruma kabiliyeti yüksektir.
4- Kozmetik etkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder